Τελευταία Ενημέρωση στις 12/02/2018 από την Areti Drakaki
Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί την πρώτη επαφή του υποψηφίου με το μελλοντικό εργοδότη. Είναι ο αρχικός τρόπος να προβάλει κάποιος τον εαυτό του, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση εργασίας που επιθυμεί. Σημαντική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να έχει αποσαφηνίσει το στόχο του.
Οι άνθρωποι έχουν αποκομίσει εμπειρίες, μέσα από διάφορες αρμοδιότητες που είχαν, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναδειχτεί η εμπειρία ή οι δεξιότητες που σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο στόχο – θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο υποψήφιος ενθαρρύνεται να αναφέρει αναληθή στοιχεία. Διαφορετικά άτομα μπορεί να περιγράψουν με διαφορετικό τρόπο τις ίδιες αρμοδιότητες. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο ο υποψήφιος θα προβάλει τα επιτεύγματα ή τις αρμοδιότητές του είναι εξαιρετικής σημασίας.
Ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να έχει υπόψιν του ότι το βιογραφικό του θα καταλήξει στα χέρια ενός ατόμου το οποίο λαμβάνει και διαβάζει καθημερινά μεγάλο αριθμό βιογραφικών – ιδιαίτερα στην περίπτωση εταιριών επιλογής προσωπικού.
Έτσι το άτομο που αξιολογεί βιογραφικά αφιερώνει συνήθως ελάχιστο χρόνο για κάθε βιογραφικό. Για το λόγο αυτό το βιογραφικό σημείωμα χρειάζεται να είναι ευανάγνωστο κι ελκυστικό ώστε να καταφέρει να «δεσμεύσει» τη ματιά του αξιολογητή για περισσότερο χρόνο.
Ένα βιογραφικό δε χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλο και «φορτωμένο» – γιατί κουράζει τον αναγνώστη, ο οποίος καταλήγει να μην το διαβάσει ολόκληρο. Έτσι πιθανόν ο αναγνώστης να παραβλέψει να εντοπίσει τα σημαντικά στοιχεία για τη θέση, τα οποία ενδέχεται να βρίσκονται σε ένα μακροσκελές βιογραφικό.
Από την άλλη το βιογραφικό δεν πρέπει να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν αυτόν που το λαμβάνει να κατανοήσει την εμπειρία και τις αρμοδιότητες του υποψηφίου. Πολλοί υποψήφιοι, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν ακριβώς το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους εντός της εταιρίας στην οποία εργάστηκαν, δε γίνονται όσο αναλυτικοί χρειάζεται, με αποτέλεσμα ένα άτομο εκτός της εταιρίας τους να μην μπορεί να κατανοήσει με τι έχουν ασχοληθεί. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που παρατηρείται συχνά και στις συνεντεύξεις με υποψήφιους εργοδότες.
Έτοιμες φόρμες βιογραφικών που κυκλοφορούν κατά κόρον στο internet οπωσδήποτε δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Κάποια από αυτά είναι μάλιστα και εξαιρετικά δυσανάγνωστα. Από την άλλη, η αποστολή μαζικών βιογραφικών μέσω site εύρεσης εργασίας, με έτοιμο format, δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος.
Το βιογραφικό βέβαια δε χρειάζεται να είναι τόσο πρωτότυπο ώστε να καταλήγει να στερείται σοβαρότητας. Απεναντίας το «στήσιμο» του βιογραφικού χρειάζεται να είναι αρκετά σοβαρό. Εξαιρούνται τα βιογραφικά που στοχεύουν σε θέσεις στις οποίες η δημιουργικότητα είναι το βασικό ζητούμενο, π.χ. σε διαφημιστικές εταιρίες, στις οποίες ο υποψήφιος χρειάζεται να επιδείξει, από την πρώτη κιόλας επαφή με τον υποψήφιο εργοδότη, ότι διαθέτει αντίστοιχες δεξιότητες.
Αντίστοιχα, εάν ο υποψήφιος αποφασίσει να βάλει τη φωτογραφία του στο βιογραφικό, αυτή χρειάζεται να είναι αρκετά σοβαρή κι όχι, για παράδειγμα, από κάποια νυχτερινή έξοδο.
Καθώς το βιογραφικό σημείωμα εναπόκειται και σε υποκειμενικά κριτήρια του κάθε αξιολογητή, οι απόψεις σχετικά με άλλα σημεία μπορεί να διίστανται. Κάποιοι για παράδειγμα θεωρούν ότι χρειάζεται να αναφέρονται τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου, καθώς τους βοηθούν να διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα για αυτόν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου εκτός της εργασίας του δεν ενδιαφέρουν το μελλοντικό εργοδότη.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί τον αρχικό τρόπο αυτοπαρουσίασης του υποψηφίου και για αυτό το λόγο χρειάζεται να δοθεί η δέουσα προσοχή, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αυξήσει τις πιθανότητες – εν μέσω μιας δύσκολης εποχής – να επιτύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό, την εύρεση δηλαδή της επιθυμητής εργασίας.
Δημοσίευση στην εφημ. “Εργασία τώρα”, Αρετή Δρακάκη (20/04/2013)