Η Συμβουλευτική Καριέρας – Επαγγελματική Συμβουλευτική περιλαμβάνει την κατανόηση των ικανοτήτων, των δυνατών σημείων, των λιγότερο δυνατών, των ενδιαφερόντων, των εργασιακών κινήτρων και της “επαγγελματικής” προσωπικότητας του ανθρώπου. Το άτομο καλείται να μάθει τι είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να επιτύχει, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους και πώς θα μεθοδεύσει τις κινήσεις του, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να επιτύχει το στόχο του.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται ο Σύμβουλος να έχει εμπειρία από την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα από θέσεις που να του έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχει μια σφαιρική κι εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με διαφορετικούς κλάδους κι επαγγέλματα.
Η Συμβουλευτική Καριέρας / Επαγγελματική Συμβουλευτική απευθύνεται, είτε σε νέους που θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε σε άτομα που έχουν εμπειρία σε κάποιο ή κάποια αντικείμενα εργασίας κι έχουν – λόγω συγκυριών – βρεθεί εκτός, είτε σε άτομα που εργάζονται ήδη και επιθυμούν να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα τους.
Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για αυτό χρειάζεται να διερευνηθούν αναλυτικά η μέχρι τώρα πορεία και οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά σε επαγγελματικά σταυροδρόμια, βλέπουν θολό το τοπίο της επαγγελματικής τους πορείας ή θα ήθελαν να κάνουν αλλαγή καριέρας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις – που είναι συχνές στις μέρες μας – δίνεται ένα τεστ Επαναπροσδιορισμού Καριέρας, το οποίο αξιολογεί ικανότητες, ενδιαφέροντα, επαγγελματικά κίνητρα, τύπους εργασιακής προσωπικότητας, που ταιριάζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα κι επαγγέλματα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον. Τα αποτελέσματα συζητιούνται, και με τη βοήθεια του Συμβούλου, το άτομο αποφασίζει σχετικά με τις μελλοντικές του επιδιώξεις και βοηθιέται να τις επιτύχει.
Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, αλλά χρειάζονται να βελτιώσουν τη συνολική τους παρουσία ως υποψήφιοι, να αποκτήσουν γνώση των δυνατών τους σημείων και να ανακαλύψουν τα σημεία προς βελτίωση. Η αυτογνωσία αυτή επιτυγχάνεται μέσα από συναντήσεις με το Σύμβουλο, αλλά και μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται το εργαλείο Marketing του υποψηφίου, δηλαδή το βιογραφικό του σημείωμα, το οποίο, ως γνωστόν, μπορεί να “ανοίξει ή να κλείσει πόρτες” και είναι στοχευμένο σε αυτό που θέλει να επιτύχει ο υποψήφιος.
Επιπλέον αξιολογείται η επαγγελματική παρουσία, σε μορφή mock interview, έτσι ώστε το άτομο να έχει δυνατότητα να λάβει feedback για την παρουσία του. Το τελευταίο μάλιστα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι περισσότεροι απορρίπτονται, χωρίς ποτέ να μάθουν “τι πήγε στραβά”. Σαφώς και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, αλλά στόχος είναι να βελτιωθεί ό,τι είναι στον έλεγχο του υποψηφίου, δηλαδή η συνολική του παρουσία.
Αυτό που είμαστε – καλώς ή κακώς – μεταφέρεται, αυτούσιο πολλές φορές, στον εργασιακό μας χώρο. Οι πολύ συχνές μετακινήσεις ή απολύσεις, το επιθετικό ή παθητικό στυλ, οι έντονες ανασφάλειες, μπορούν να αποτελέσουν “καμπανάκια” ότι κάτι χρειάζεται να γίνει προκειμένου το άτομο να βγει από αυτό το φαύλο κύκλο, να σταματήσει να υποφέρει και να ταλαιπωρείται.
Επιπλέον είναι σημαντικό να μη χάνει αξιόλογες ευκαιρίες, οι οποίες στις ημέρες μας, είναι περιορισμένες. Για αυτό το λόγο, το άτομο χρειάζεται να ανακαλύψει τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από συμπεριφορές που προκαλούν δυσφορία, έτσι ώστε να επιτύχει, χωρίς να παραβλέπονται οι συνθήκες της αγοράς, μεγαλύτερη σταθερότητα και ηρεμία στον εργασιακό του χώρο.
Στο τελευταίο βήμα της Συμβουλευτικής Καριέρας, κι εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, μεθοδεύει και οργανώνει, με τη βοήθεια του Συμβούλου, τις κινήσεις του προς τον επιθυμητό στόχο. Αυτό περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια από τον ενδιαφερόμενο κι ενεργό δράση προς την αγορά εργασίας.